ŠTO je HACCP? (čita se hasap)
HACCP je kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point.
To su preventivne kontrole nad svim potencijalnim opasnostima, te njihovo smanjivanje na najmanju moguću mjeru.
Pojednostavljeno - to je sustav samokontrole kojim se osigurava da do krajnjeg potrošača-konzumenta stigne zdravstveno ispravna hrana.
Prednosti HACCP sustava
- Potiče izobrazbu i svijest o sigurnosti proizvoda i sprečavanju bolesti,
- povećava povjerenje u zdravstvenu ispravnost proizvoda,
- zdravstvenu ispravnost osigurava već u fazi razvoja proizvoda,
- olakšava i omogućava trgovački nastup unutar i izvan EU, jer je međunarodno priznat,
- uključuje predvidivost i prevenciju,
- osigurava povjerenje korisnika.
Tko sve mora imati HACCP sustav?
Svi subjekti u poslovanju hranom moraju imati HACCP
- Tvrtke koje proizvode hranu
- Tvrtke koje distribuiraju hranu
- Ugostiteljski objekti restorani, konobe, pizzerije, bistroi, fast foodovi…
- Catering
- Hoteli
- Slastičarnice i pekare
- Mesnice
- Trgovine prehrane
- Objekti društvene prehrane (menze, domovi, dječji vrtići, škole…)
-
SVI KOJI SKLADIŠTE, PRIPREMAJU, POSLUŽUJU, DISTRIBUIRAJU PROIZVODE ILI PRODAJU HRANU!!!!